torsdag 29 december 2011

Recycle – they fuck you at the återvinningsstation, del 1


Men helt ärligt? Sopsorteringshystering som just nu råder måste vara det största luret någonsin.

Förr:
1. En sopbil kom och hämtade alla sopor du hade, en gång i veckan.

2. Undantaget riktigt grova sopor såsom betonggrisar, månlandare, halva Ford Taunusar och dylikt. Dessa grovsopor slängdes i den årliga vårstädningskontainern som ställdes upp och hämtades.

Nu:
1. En sopbil kommer en gång i veckan men numer åker den bara förbi 80% (ena veckan) av tunnorna och hämtar soporna hos de som inte gått på återvinningstramset eller bara är för lata för att sortera. Märk väl också att det är olika sopbilar för olika områden eftersom alla små bostadsrättsföreningar eller samfälligheter anlitar just sitt bolag.

2. Därtill skall du själv sortera dina sopor till ett berg större än Hagatippen som du själv skall köra till lämplig plats. Inte till en (1) plats som man skulle kunna tycka var praktiskt utan till tre olika. Tippen, återvinningsstationen och butiken. Nu finns det ju dock dom som tycker att det inte gör nåt eftersom ”man tar ju ändå bilen när man handlar”. Sug på den miljölogiken (mer om det senare)!

3. Just i mitt område så får jag äran att begapa när en sopbil (ytterligare en annan) hämtar glas i grannBRFens soprum. Nu skulle man ju kunna tycka att det vore smidigt att jag också skulle kunna lämna glas där men det kan du ju fetglömma. Tänk inte ens tanken. GrannBRFen betalar ju trots allt en rejäl slant för hämtning så man förstår ju att de inte vill få det fyllt med glas från rövinsfyllona tvärs över gatan.

4. Som om det inte var nog... Sopbilen som hämtar glas i BRF A är inte den samma som hämtar i BRF B. Likadant med papper.

5. Men vänta... det är inte slut här... BRFen tvärs över gatan som ju har ett soprum borde ju kunna ha sopsortering så de slipper åka bil med soporna över halva Sverige. Ha! Trodde du det eller? Nejdå, det har bara partiell sortering så de får lik förbannat hoppa in i bilen och leka sopåkare för flertalet sopsorter.

6. Sen kan man ju gnälla på den totala oredan som råder i själva sorteringen. Plast som sorteras i mjuk och hård i vissa kommuner sorteras i andra som ”plast” och i Vallentunas fall är det det samma som brännbart. Vän av ordning undrar ju då varför det inte kan gå i brännbarthögen direkt utan att passera stadiet ”plast”. Och så vidare...


Jag vet inte om jag behöver skriva så mycket mer, den som kan bevisa en miljövinst i den här soppan måste ju vara stans statistikninja.


Men hörrni! Var inte oroliga, jag har inte glömt vare sig batterier eller lacknafta... Fortsättning följer...



3 kommentarer:

  1. Undra omd et inte var bjorre som pratade om att det går rykten om att hela sorteringsapparaten faktiskt sabbar vår miljö mer än att bara bränna all skit. Samma sak med de som har egen kompost hemma. Det ska ju vara en miljöbov med.

    SvaraRadera
  2. Ja retursystemen har varit omgärdade av rykten sen starten. Bland annat så har det ju varit surr om att det sorteras i hemmet men hamnar i samma hög på tippen.

    Men jag minns ju min barndom då gubbarna i kvarteret gick å hällde överbliven färg i dagvattenbrunnen. Batterierna åkte rakt ner i soporna. Men så gör man ju inte riktigt längre.

    SvaraRadera
  3. Samhällsekonomiskt ska det vara bäst att bränna i stort sett allt åtminstone var det så för några år sedan men nu körs ju bilar på jästa matrester (och rötslammet förgiftar åkrarna.) Det som är bra i ena ändan blir dåligt skit i andra.

    SvaraRadera