fredag 13 januari 2012

Det kom en halv ren flygandes...

Hela vägen från Arvidsjaur. Yeeeehaaa!!!


Mina släktingar har haft den goda smaken att hålla ren i alla dessa år och dessutom behagat sälja åt oss storstadsbor. Min far flög upp till A-jaur och hälsade på farmor som är till åren kommen och passade på att packa ner en ren med en vikt på 40kilogram styckad och klar. Jag fick hälften levererat igår och det var i grevens tid för jag hade bara två bitar ren kvar sen förra lasset. 
Det är alltid lite roligare att köpa helt/halvt djur. Man får ju allt, legg, bringa, entrecote, inner- och ytterlår och allt skall tas till vara vilket ställer matlagningen på prov. Olika metoder för att få mesta och bästa ur köttstycket. 
Den här gången kommer jag att prova att göra ren-Osso Buco på leggen. Förra gången försökte jag göra haxe (jämför http://sv.wikipedia.org/wiki/Schweinshaxe) av det men det blev sådär. Så det blir till att ta fram sågen.

Och tanken på att det är djur som har fått gå fritt tilltalar mig mycket. Det är nästan så att jag funderar på att ta å börja jaga för att slippa betala överpris för industriuppfödd nöt och svin. Att det sen är både slätstruket bland slaktdetaljerna och slätstruket i smak gör inte den vardagliga mathandeln roligare. 

I Vallentuna ligger Husa gård (http://husagard.se/), de säljer ekologiskt kött. Jag har ännu inte kommit mig för att prova men det skall jag göra. Synd bara att det minsta nötet man kan köpa är på en halv ko vilket är lika med minst 150kilo. Men de ha ju lamm också.

1 kommentar: